Akutt stemmehjelp retter seg til deg som opplever akutte stemmeproblemer, for eksempel rett før en forestilling eller konsert.

Hva skjer egentlig når stemmen er hes?

Stemmebåndene vibrerer mot hverandre for å produsere lyd. Dette er ikke vanskelig for dem. Når du kjenner at du er hes, har stemmebåndene dine blitt hovne i større eller mindre grad. Da blir det vanskeligere for dem å vibrere sammen som normalt. Da kan du gjøre det vondt verre ved å presse stemmen til å produsere lyd. Stemmen trenger hvile når du er hes. Hvis du kan avlyse showet ditt - gjør det. Hvis ikke – prøv en akutt-time. Jeg anbefaler at du oppsøker en ØNH-lege i forkant og at du tar med legens uttalelse.

Det praktisk arbeidet i en sesjon

Jeg kan ikke reparere stemmen din, men jeg kan hjelpe deg med å gjenopprette balansen mellom stemme og kroppens støtteenergi. Når stemmen er sliten, må du jobbe desto mer med kroppen din. Ved hjelp av redskapene du får, kan du oppleve at stemmen fungerer på scenen mot alle odds. Jeg har prøvd det selv!

Det er fort gjort å komme inn i en ond sirkel hvis du gjentatte ganger blir hes etter gigs/forestillinger. Det er IKKE meningen å bli hes etter å ha brukt stemmen! Å lære seg sunn teknikk vil hjelpe deg med å forebygge stemmeproblemer.

Kortsiktige løsninger som kortisontabletter vil ikke løse tilbakevennende stemmeproblemer. I etterkant vil jeg derfor at du reflekterer over hvorfor du ble hes. Det kan være at du bruker feil teknikk, og det bør du ta tak i. Hvis dette er tilfelle, kan det kan være klokt å følge opp med individuell sangundervisning/stemmetrening eller med unike vokalkurs. Det skal alltid kjennes bra å bruke stemmen, samme hva du bruker den til.